Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
Yok |
Dili |
tr |
Türü |
Seçmeli |
Seviyesi |
Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Yrd. Doç. Dr. Salih AKSAY |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Fiziksel kimyasal ve ısıl gıda muhafaza yöntemleri ve ilkelerini/uygulamalarını, farklı gıdaların soğukta depolama ve dondurarak muhafaza yöntemlerini ilkelerini/uygulamalarını öğrenmek. |
İçeriği |
Fiziksel muhafaza yöntemleri, kimyasal muhafaza, ısıl muhafaza, ısıl olmayan (Hidrostatik basınç, Ultraviyole, Elektrik alanı vb. yeni yöntemlerle) muhafaza, soğutma çevrimi, kontollü atmosfer, modifiye atmosfer, gıdaların dondurulması, soğukta depolama |
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Gıda muhafaza yöntemlerinin temel ilkeleri |
Anlatım, tartışma |
2 |
Gıdaların kimyasal yöntemlerle muhafazası |
Anlatım, tartışma |
3 |
Isıl ve ısıl olmayan muhafaza yöntemleri |
Anlatım, tartışma |
4 |
Soğuk muhafaza ve dondurarak muhafazanın temel ilkeleri |
Anlatım, tartışma |
5 |
Soğutma sistemleri çevrimi ve temel bileşenleri |
Anlatım, tartışma |
6 |
Gıdaların soğukta ve dondurarak depolanmasında uygulanan işlemler |
Anlatım, tartışma |
7 |
Modifiye ve kontrollü atmosferde depolama |
Anlatım, tartışma |
8 |
Gıdaların dondurma ve çözündürme yöntemleri |
Anlatım, tartışma |
9 |
Dondurarak muhafaza ve soğukta depolama sırasında gıdalarda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler |
Anlatım, tartışma |
10 |
Arasınav |
Yazılı sınav |
11 |
Depolarda bina ve soğutucu sisteminin tasarımı ve hesaplamaları |
Anlatım, tartışma |
12 |
Depolarda ısı yalıtımı ve kontrol sistemleri |
Anlatım, tartışma |
13 |
Ürün bazlı soğutma ve dondurma uygulamaları |
Anlatım, tartışma |
14 |
Seminer ve sunum |
Anlatım, tartışma |
15 |
|
|
16 |
Son Sınav |
Yazılı sınav |
# |
Malzeme / Kaynak Adı |
Kaynak Hakkında Bilgi |
Referans / Önerilen Kaynak |
1 |
Rahman, M. S. 1999. “Handbook of food preservation” CRC press, New Zealand |
|
|
2 |
Barbosa-Canovas, G.V., Tapia, M.S., Cano, M.P. 2005. “Novell food processing Technologies” CRCpress, Washington. |
|
|
3 |
Mitra,S.K. 1997 “Postharvest physiology and storage of tropical and subtropical fruits” CAB Int. London. |
|
|
4 |
Tressler, D.K., Arsdel, W.B., Copley, M.J. “Freezing preservation of foods” Avi Publih. Connecticut. |
|
|