Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
Yok |
Dili |
tr |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Prof. Dr. T. Koray PALAZOĞLU |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Öğrencilerin, ısı ve kütle transferi mekanizmalarını gıda prosesleri açısından anlayabilmeleri, bir gıda prosesini matematiksel olarak tasarlayabilmeleri ve temel işlemlerin kullanıldığı proseslerin performansını değerlendirebilmeleri amacıyla gerekli temellerin verilmesi |
İçeriği |
Isıl işlemler, psikrometrik kart, kurutma, evaporasyon, dondurma-çözdürme, kristalizasyon, ekstraksiyon, distilasyon, absorpsiyon-adsorpsiyon, karıştırma, filtrasyon ve boyut küçültme gibi gıda proseslerinde uygulanan temel işlemlerin matematiksel olarak incelenmesi ve gerekli analiz ve hesaplamaların yapılabilmesi |
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
ÖÇ-1. Gıda proseslerinde uygulanan ısıl işlemlerin temel ilkelerini kavrayabilme |
2 |
ÖÇ-2. Isıl işlemlerde sterlizasyon değeri hesaplamalarını yapabilme
|
3 |
ÖÇ-3. Psikrometrik kart ve gıda kurutma işlemlerinde kullanımı
|
4 |
ÖÇ-4. Kurutma, dondurma ve evaporasyon işlemlerinin temel ilkelerini anlama
|
5 |
ÖÇ-5. Kurutma, dondurma ve evaporasyon problemlerini temel transport ilkelerini kullanarak çözebilme
|
6 |
ÖÇ-6. Ayırma işlemlerinin temel meknizmasını anlama
|
7 |
ÖÇ-7. Ayırma işlemlerinin gıda proseslerinde kullanımları hakkında bilge edinme
|
8 |
ÖÇ-8. Gıda proseslerini, uygulanan temel işlemler açısından analiz edebilme ve bu proseslerde karşılaşılan problemleri çözebilme
|
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Giriş
|
Anlatım, tartışma |
2 |
Isıl işlemler
|
Anlatım, tartışma, problem çözme |
3 |
Isıl işlemler
|
Anlatım, tartışma, problem çözme |
4 |
Psikrometri ve kurutma
|
Anlatım, tartışma, problem çözme |
5 |
Psikrometri ve kurutma
|
Anlatım, tartışma, problem çözme |
6 |
Evaporasyon |
Anlatım, tartışma, problem çözme |
7 |
Evaporasyon
|
Anlatım, tartışma, problem çözme |
8 |
I. Ara sınav ve Ara sınav soru çözümleri
|
|
9 |
Dondurma - çözdürme
|
Anlatım, tartışma, problem çözme |
10 |
Kristalizasyon
|
Anlatım, tartışma, problem çözme |
11 |
Ekstraksiyon ve leaching
|
Anlatım, tartışma, problem çözme |
12 |
Distilasyon
|
Anlatım, tartışma, problem çözme |
13 |
Absorpsiyon ve adsorpsiyon
|
Anlatım, tartışma, problem çözme |
14 |
Karıştırma, filtrasyon ve boyut küçültme
|
Anlatım, tartışma, problem çözme |
15 |
II. Ara sınav ve Ara sınav soru çözümleri
|
|
16 |
Son Sınav |
|
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
ÖÇ-1. Gıda proseslerinde uygulanan ısıl işlemlerin temel ilkelerini kavrayabilme |
1͵2 |
1͵5͵9 |
2 |
ÖÇ-2. Isıl işlemlerde sterlizasyon değeri hesaplamalarını yapabilme
|
1͵2 |
1͵5͵9 |
3 |
ÖÇ-3. Psikrometrik kart ve gıda kurutma işlemlerinde kullanımı
|
1͵2 |
1͵3͵6͵9 |
4 |
ÖÇ-4. Kurutma, dondurma ve evaporasyon işlemlerinin temel ilkelerini anlama
|
1͵2 |
1͵3͵6͵9 |
5 |
ÖÇ-5. Kurutma, dondurma ve evaporasyon problemlerini temel transport ilkelerini kullanarak çözebilme
|
1͵2 |
2͵6͵9 |
6 |
ÖÇ-6. Ayırma işlemlerinin temel meknizmasını anlama
|
1͵2 |
2͵4͵9 |
7 |
ÖÇ-7. Ayırma işlemlerinin gıda proseslerinde kullanımları hakkında bilge edinme
|
1͵2 |
2͵7͵8͵9 |
8 |
ÖÇ-8. Gıda proseslerini, uygulanan temel işlemler açısından analiz edebilme ve bu proseslerde karşılaşılan problemleri çözebilme
|
1͵2͵3͵4 |
2͵8͵9 |