# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
Öğrenciler gıda, toplum ve insan sağlığında risk oluşturan gıda kaynaklı hastalıklar ve neden olan patojenleri ve saprofitleri tanıyabilmeli ve gerekli önlemleri önerebilmeli. Gıda üretiminde ve işletmelerinin tasarımında etkin hijyen ve sanitasyon uygulamalarını bilmeli. |
2 |
Öğrenciler gıda, toplum ve insan sağlığında risk oluşturan gıda kaynaklı hastalıklar ve neden olan patojenleri ve saprofitleri tanıyabilmeli ve gerekli önlemleri önerebilmeli. Gıda üretiminde ve işletmelerinin tasarımında etkin hijyen ve sanitasyon uygulamalarını bilmeli. |
3 |
Öğrenciler gıda, toplum ve insan sağlığında risk oluşturan gıda kaynaklı hastalıklar ve neden olan patojenleri ve saprofitleri tanıyabilmeli ve gerekli önlemleri önerebilmeli. Gıda üretiminde ve işletmelerinin tasarımında etkin hijyen ve sanitasyon uygulamalarını bilmeli. |
4 |
Öğrenciler gıda, toplum ve insan sağlığında risk oluşturan gıda kaynaklı hastalıklar ve neden olan patojenleri ve saprofitleri tanıyabilmeli ve gerekli önlemleri önerebilmeli. Gıda üretiminde ve işletmelerinin tasarımında etkin hijyen ve sanitasyon uygulamalarını bilmeli. |
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Gıdalarda mikrobiyal kalitenin önemi
Gıdalarda mikroorganizmaların gelişimini etkileyen iç ve dış faktörler
|
Anlatım, tartışma |
2 |
Gıdalarda mikrobiyal bulaşı kaynakları |
Anlatım, tartışma |
3 |
Gıdalarda mikroorganizma düzeyleri ve mikrobiyal bozulmalar |
Anlatım, tartışma |
4 |
Gıdalarda mikroorganizma düzeyleri ve mikrobiyal bozulmalar |
Anlatım, tartışma |
5 |
Gıdalarda mikroorganizma düzeyleri ve mikrobiyal bozulmalar |
Anlatım, tartışma |
6 |
Gıdalara mikrobiyal bulaşının önlenmesi
Gıdalarda mikrobiyal gelişimin inhibisyonu
|
Anlatım, tartışma |
7 |
Mikrobiyal gelişimin kontrol altına alınması (mikroorganizmaların öldürülmesi) |
Anlatım, tartışma |
8 |
Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar (enfeksiyon) |
Anlatım, tartışma |
9 |
Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar (intoksikasyon) |
Anlatım, tartışma |
10 |
Arasınav |
Yazılı sınav |
11 |
Mikotoksinler ve mikotoksikozis |
Anlatım, tartışma |
12 |
İndikatör mikroorganizmalar |
Anlatım, tartışma |
13 |
Gıda hijyeni ve personel hijyeni
Sanitasyon, Temizlik, Dezenfeksiyon
|
Anlatım, tartışma |
14 |
Mikrobiyolojik standartlar, Mikrobiyolojik kalite kontrolunda kullanıllan metotlar |
Anlatım, tartışma |
15 |
|
|
16 |
Son Sınav |
Yazılı sınav |
# |
Malzeme / Kaynak Adı |
Kaynak Hakkında Bilgi |
Referans / Önerilen Kaynak |
1 |
3. Erkmen, O. 2010. “Gıda Mikrobiyolojisi” Efil Yayınevi, Ankara. |
|
|
2 |
Ünlütürk, A., Turantaş, F. 2003. “Gıda Mikrobiyolojisi”. Meta Basım Matbaacılık Hiz. Bornova İzmir. |
|
|
3 |
Anonymous. 2003. “Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları” Ed: A.K. Halkman. Başak Matbaacılık, Ankara. |
|
|
4 |
Karapınar, M. 1995. Gıdaların Mikrobiyolojik Kalite Kontrolu”. Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Yayın No:6. Bornova,İzmir. |
|
|
5 |
Hobbs, B.C., Roberts, D. 1987. “Food Poisining and Food Hygiene”. 5th Ed. Edward Arnod, Victoria, Australia |
|
|
6 |
Frazier, W.C., Westhoff, D.C. 1988. “Food Microbiology” 3rd edition. Mcgraw-Hill. |
|
|
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
Öğrenciler gıda, toplum ve insan sağlığında risk oluşturan gıda kaynaklı hastalıklar ve neden olan patojenleri ve saprofitleri tanıyabilmeli ve gerekli önlemleri önerebilmeli. Gıda üretiminde ve işletmelerinin tasarımında etkin hijyen ve sanitasyon uygulamalarını bilmeli. |
1͵6͵7͵11 |
1͵2͵3͵4 |
2 |
Öğrenciler gıda, toplum ve insan sağlığında risk oluşturan gıda kaynaklı hastalıklar ve neden olan patojenleri ve saprofitleri tanıyabilmeli ve gerekli önlemleri önerebilmeli. Gıda üretiminde ve işletmelerinin tasarımında etkin hijyen ve sanitasyon uygulamalarını bilmeli. |
|
|
3 |
Öğrenciler gıda, toplum ve insan sağlığında risk oluşturan gıda kaynaklı hastalıklar ve neden olan patojenleri ve saprofitleri tanıyabilmeli ve gerekli önlemleri önerebilmeli. Gıda üretiminde ve işletmelerinin tasarımında etkin hijyen ve sanitasyon uygulamalarını bilmeli. |
|
|
4 |
Öğrenciler gıda, toplum ve insan sağlığında risk oluşturan gıda kaynaklı hastalıklar ve neden olan patojenleri ve saprofitleri tanıyabilmeli ve gerekli önlemleri önerebilmeli. Gıda üretiminde ve işletmelerinin tasarımında etkin hijyen ve sanitasyon uygulamalarını bilmeli. |
|
|