# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Gıda ambalajlamaya giriş, ambalajlamanın fonksiyonları, gıda ve çevresi arasındaki etkileşimler, ambalaj malzemelerinin özellikleri |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
2 |
Gıdalardaki bozulmalar (kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve enzimatik bozulmalar) |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
3 |
Cam esaslı ambalaj malzemeleri: kompozisyonu ve yapısı, özellikleri, üretimi. |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
4 |
Cam esaslı ambalaj malzemeleri: kompozisyonu ve yapısı, özellikleri, üretimi. |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
5 |
Kağıt esaslı ambalaj malzemeleri: kağıt malzemenin üretimi, kimyasal ve fiziksel özellikler, kağıt çeşitleri (sargılık kağıtlar, karton ve karton kutular, oluklu mukavva malzemeler ve kutular) |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
6 |
Kağıt esaslı ambalaj malzemeleri: kağıt malzemenin üretimi, kimyasal ve fiziksel özellikler, kağıt çeşitleri (sargılık kağıtlar, karton ve karton kutular, oluklu mukavva malzemeler ve kutular) |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
7 |
Metal esaslı gıda ambalajları: alüminyum üretimi, alüminyum folyolar ve kaplar, metal ambalaj materyallerinde korozyon. |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
8 |
Kalaylı teneke levhalar, laklı teneke levhalar, kalaysız teneke levhalar, diğer teneke levhalar, teneke kalitesi, teneke kutu tipleri, konserve kutu standartları |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
9 |
Ara Sınav |
Yazılı sınav |
10 |
Plastik esaslı ambalaj malzemeleri: polimer kimyası, polimer yapısı ve özellikleri, doğal polimerler ve bunlardan yapılan plastikler, polimerizasyon çeşitleri, termoplastik ve termoset polimerler |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
11 |
Plastik esaslı ambalaj malzemeleri: polimer kimyası, polimer yapısı ve özellikleri, doğal polimerler ve bunlardan yapılan plastikler, polimerizasyon çeşitleri, termoplastik ve termoset polimerler |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
12 |
Plastik işleme yöntemleri, plastiklerin üretiminde kullanılan katkı maddeleri, plastik filmlerin gerdirilmesi (yönlendirme), gıda ambalajlamada kullanılan bazı plastiklerin karakteristikleri |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
13 |
Modifiye Atmosferde Paketleme (MAP), Kontrollü Atmosfer Paketleme (TKP), vakum ve aseptik gıda ambalajlama, aktif ve akıllı ambalajlama |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
14 |
Ambalaj atıkları, katı atıklar, ambalajların geri dönüşümü ve geri kullanımı, biyobozunurluk, yasal düzenlemeler |
Anlatım, tartışma, örnekleme |
15 |
|
|
16 |
Son Sınav |
Yazılı sınav |
# |
Malzeme / Kaynak Adı |
Kaynak Hakkında Bilgi |
Referans / Önerilen Kaynak |
1 |
Üçüncü Mustafa. 2010. Gıda Ambalajlama İlkeleri. ASD yayını, izmir. |
|
|
2 |
Robertson, G.L., Food Packaging: Principles and Practice, 2nd ed., CRC Press, Boca Raton, FL, 2006. |
|
|
3 |
Paine, H.Y., Paine F.A., A Handbook of Food Packaging. Aspen Publishers, Inc., New York, 1995. |
|
|
4 |
Bureau, G., Multon, J.L., Food Packaging Technology. VCH Publishing. Berlin, 1996. |
|
|
5 |
Forcinio, H.E., Hanlon, J.F. and Kelsey, R.J., Handbook of Package Engineering, 3rd ed., Technomic Publishing Company, Inc., Lancaster, 1998. |
|
|