Konferans: Türk Dili’nin Zenginleştirilmesi



Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü tarafından düzenlenen “Bahar Konferansları” kapsamında 29 Mart 2006 tarihinde “Türk Dilinin Zenginleştirilmesi” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferans, Üniversitemiz Kurucu Rektörü ve emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Vural Ülkü tarafından Yenişehir Kampüsü Tıp Fakültesi İstemihan Talay Konfens Salonu’nda verildi. Prof. Dr. Vural Ülkü konferansında “Türk Dili’nin Tarihçesi” hakkında bilgi verdi. Herhangi bir yabancı dil araştırması yapan kişinin ana dilini bir kenara bırakmasının yanlış ve bilim dışı olduğunu savunan Prof. Dr. Ülkü, yeryüzünde dil sayısının 5-7 bin arasında değiştiğini, bu konuda kesin bir rakamın bulunmadığını söyledi. Prof. Dr. Ülkü “5 bin rakamını esas alırsak Birleşmiş Milletler’e üye 191 ülke bulunuyor. Dil sayısı ile devlet sayısı birbirini tutmuyor. Bütün diller birbirine eşit değildir. Dil bilimciler olarak bir dil iyi ya da kötü diyemeyiz ancak yeryüzündeki dillerin önemleri ve değerlerini baz alırız” dedi.

Bütün dünyada en geçerli kabul edilen dilin İngilizce olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ülkü, milattan önceki yüzyıllarda uluslar arası iletişim dilinin Yunanca, Roma İmparatorluğu’nda ise Latince olduğunu vurguladı. 1700’lü yılların başından itibaren Fransızca’nın uluslar arası iletişim dili olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ülkü, Fransızca’nın geçerliliğini 250 yıl koruduğunu belirtti.

Türkçe hakkındaki mevcut görüşlere değinen Prof. Dr. Ülkü, “Türkçe kirleniyor, bozuluyor, deniliyor. Türk Dil Kurumu Başkanı da aynı ifadeleri kullanıyor. Bu görüşe katılmıyorum. Bu düşüncelerin, bizleri yanlış yollara götürdüğüne inanıyorum” diye konuştu.

Türkçe’nin ana yurdunun Orta Asya olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ülkü, dilimizin zaman içinde kendi yurdunda gelişebileceğini ancak 751 Talas savaşı sonucunda Arapların Türk topraklarını işgal etmesiyle dilde 300 yıllık bir boşluk yaşandığını belirtti. Prof. Dr. Ülkü şöyle konuştu: “1070’li yıllara kadar Türkçe bir eser yok. İşgalciler, baskıyla eser oluşturulmasını engelledi. 1277 yılında Selçuklu Devleti’nde hükümet darbesı yaşandı. Karamanlı Mehmet Bey, yayınladığı fermanla yazılı ve sözlü olarak Türkçe kullanılmasını zorunlu kıldı. Ancak Türk Dil tarihinin en önemli olayı iki hafta sürebildi.”

-Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu


  • 2006-03-31 15:15:37
  • 3043