İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından düzenlenen Çarşamba Etkinlikleri kapsamında, 29 Mart 2006 tarihinde Türkiyede İşsizlik ve İstihdam konulu bir panel gerçekleştirildi.
Çiftlikköy Kampüsü İİBF Konferans Salonunda yapılan panele, İİBF Dekanı Prof. Dr. Tayfur Özşen, Üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Mualla Yüceolun yönettiği panele, Türkiye İş Kurumu Mersin İl Müdürü Fevzi Büyükkaya, Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomik Araştırmalar Müdürlüğü Uzmanı Aslı Öğüt konuşmacı olarak katıldı.
Çalışabilir durumda olan insanlara iş yaratmanın anayasal bir hak olduğunu ve tüm anayasalarda bu hakkın gözetildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yüceol, T.C. Anayasasının 49uncu maddesinde, çalışmanın herkesin hakkı ve ödevi olduğu, devletin de çalışma hayatını iyileştirmesi ve işsizlik sorunun önüne geçilmesi konusunda bir takım tedbirler alması gerektiğini vurgulanmıştır. Ancak ülke olarak bu idealin uzağındayız. Türkiyede işsizlik sorunu 2001 yılından sonra rakamsal olarak iki haneli olmaya başladı, gerçek anlamda işsizliği ortaya koyabilecek rakamlar istatistiklere tam olarak yansıtılmamaktadır. Rakamlara bakıldığında, Türkiyede kayıt dışı istihdamın giderek arttığını görüyoruz dedi.
Türkiyede ve Mersinde İstihdam ve İşsizlik konusu üzerine bir konuşma yapan Uzman Aslı Öğüt, istihdamı, kişinin maddi ve manevi kazanç sağlamak amacıyla kendisi ve başkası adına belli bir enerji sarf ederek mal ve hizmet üretmesi; işsizliği ise çalışmaya hazır olanlar ile hala bir işte çalışanlar arasında fark olarak tanımladı.
Türkiyede sağlıklı ve etkin bir iş gücü piyasasının varlığının, sürdürebilir bir büyüme ortamının sağlanması ve ekonomik rekabet gücünün artırılması açısından önem taşıdığını ifade den Uzman Öğüt, Türkiyede iş gücüne katılma oranının Avrupa Birliği ortalaması ile karşılaştırıldığında düşük olduğunu belirtti. Uzman Öğüt, İş gücüne katılma oranının düşük olması, tarımsal istihdamda azalma eğilimi sonucu artan kente göçün, özellikle kadınların iş gücünden çekilmesine neden olması, ortalama eğitim süresinin uzaması ve kadınların iş bulma umudunu kesip iş aramaması ile iş gücü eğitim seviyelerinin düşüklüğünden kaynaklanmaktadır. Türkiyede işsizlik sorunu geçiş ekonomisinin sorunlarından ve iş gücü piyasasının katılıklarından kaynaklanmaktadır. Türkiyede büyük miktarlarda iş yaratmanın tek yolu, yeni üretim kapasitelerini geliştirmekten ve hızlı büyümeden geçmektedir. Türkiyede istihdam yaratmayan bir büyüme yaşanmaktadır. Türkiye ekonomisinde büyüme, istihdam dostu bir büyümeye dönüştürülmediği takdirde işsizliğin yükselmesi kaçınılmaz olacaktır. İstihdam dostu büyüme yaratabilmek için de mutlaka iş gücü piyasasının istihdam ve artışını sınırlayan yapısal özeliklerin belirlenmesi ve bu tür engellerin aşılmasına yardımcı olacak iktisat politikalarının tasarlanması gerekmektedir diye konuştu.
Türkiyede 2005 yılında iş gücünün yüzde 67si, istihdamın yüzde 68i, işsizlerin yüzde 61inin lise altı eğitimliler ve okuma yazma bilmeyenlerden oluştuğuna dikkat çeken Uzman Öğüt, mevcut iş gücünün eğitim düzeyinin düşüklüğünün, iş gücü verimliliğini ve iş gücü piyasasının etkinliğini azaltan bir faktör olduğunun altını çizdi.
Uzman Öğüt, Mersinin istihdam piyasalarına bakıldığında 2000 yılı genel nüfus sayım sonuçlarına göre 12 ve yukarı yaştaki nüfusun toplam nüfusun yüzde 76sını oluşturduğunu ve ilde toplam iş gücünün 685 bin kişi, iş gücüne katılma oranının ise yüzde 55 olduğunu ifade etti. Uzman Öğüt, nüfusun yüzde 58inin tarım sektöründe, yüzde 30unun hizmetler ve yüzde 8inin sanayi ile yüzde 4ünün inşaat sektöründe istihdam edildiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: Mersinde istihdam ve işsizlik için KOBİlere teşvik ve yardım sağlanmalı, mesleki eğitim sisteminin kalitesi yükseltilmeli, tarıma dayalı ürünlerde ileri teknoloji ve doğal kaynaklar etkin bir biçimde kullanılmalı ve turizme altyapı olanakları sağlanmalıdır.
İşsizliğin tüm ülkenin sorunu olduğunu söyleyen Türkiye İş Kurumu Mersin İl Müdürü Fevzi Büyükkaya, en önemli çözüm yolunun yatırımların artmasıyla sağlanacağını belirtti. Ulusal bir istihdam politikasının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Büyükkaya, Mersinde 2005 yılında 9 bin 681 kişinin kurumlarına başvurduğunu ve 2 bin 119 kişiye işsizlik ödeneğinin verildiğini vurguladı.
Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu ise, planlama yapılmadan yola çıkıldığı takdirde, üretilen ürünlerin elde kalacağını ifade ederek Kaynaklarımız ülke ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmalıdır dedi.
-Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu