2. Uluslararası Turizmin Geleceği; İnovasyon, Girişimcilik ve Sürdürebilirlik Kongresi, 27-29 Eylül 2018 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi öncülüğünde, Mersin Turizm Mezunlar Derneği, Mersin Turizm İşletmecileri Derneği, Mersin ve Çevresi Turizm Altyapı Hizmet Birliği, Calista Luxury Resort, Meryan Hotels, Club Calimera Serra Palace, Nişantaşı Üniversitesi, Dedeman Hotels & Resort, Sun Dance Resort, Delphin Hotels & Resort, Euphoria Palm Beach Resort, Granada Luxury Belek, Mukarnas Resort & Spa, Sheraton Bursa Hotel, Adra Yayıncılık ve Pleasant Travel’in destekleri ile Mersin’de düzenlendi.
Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde 27 Eylül Perşembe günü açılışı gerçekleşen kongrede; turizm endüstrisinin geleceğine etki edebilecek araştırma alanları ele alındı. Açılışa; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, dekanlar, müdürler, öğretim elemanları, sektörde çalışan profesyoneller, öğrenciler ve basın mensupları katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Devlet Konservatuvarı mini bir müzik dinletisi sundu.
Protokol konuşmalarıyla devam eden programda üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı turizm sektörünün ülke ekonomisine sağladığı katkıya dikkat çekerek şunları söyledi: “Turizm, ülke ekonomimize yaklaşık otuz milyar dolar girdi sağlayan çok önemli bir sektör. Ülkemiz ağırladığı turist sayısı bakımından ilk 10’da yer almasa da, ilerleyen yıllarda bu sıralamaya gireceğini umut ediyorum. Kamu kurumları, özel sektör ve eğitim kurumları koordineli çalıştığında başarı mutlaka gelecektir. Böylesine önemli bir kongrenin düzenlenmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.
Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir ise turizm sektörünün önemine değinerek turizmin dinamik ve üretken bir sektör olduğunu vurguladı. 2030 yılında dünya genelinde 2 milyardan fazla insanın turizm faaliyetleri içerisinde yer alacağını ifade eden Prof. Dr. Kemal Birdir ayrıca, “Gerek Mersin gerekse tüm Türkiye olarak biz de bu sayıdan payımızı almalıyız. Yapacak çok işimiz var. Turizmin geleceğinin tartışılacağı bu kongrenin de bu amaca hizmet edeceğini umuyor, kongrenin hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma, kurumlara ve sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından, kongreye davetli konuşmacı olarak Amerika Birleşik Devletleri’nden katılan Prof. Dr. Fevzi Okumuş “Florida Orlando’da Girişimcilik, Yenilik ve Sürdürülebilirlik Örnekleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun ardından, kongreye yine Amerika’dan katılım gösteren Prof. Dr. Doğan Gürsoy’un hazırladığı “Çin Turizmi ve Türkiye Perspektifi” başlıklı sunum gerçekleştirmiştir. Bu iki sunum ile birlikte katılımcılar Orlando ve Çin’deki turizm gelişmeleri hakkında bilgi sahibi olurken Türkiye açısından inceleme imkanı buldular.
Kongrenin açılışından sonra, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü hocalarının ve öğrencilerinin hazırladığı, Turizm İşletmeciliği Bölümü hocalarının ve öğrencilerinin servisini gerçekleştirdiği öğle yemeği için Turizm Fakültesi bahçesine geçildi.
Öğle yemeğinin ardından Prof. Dr. Fevzi Okumuş ve Prof. Dr. Doğan Gürsoy’un birlikte hazırlayıp sunduğu “How to Publish in Top Tier Journals: Best Bet Strategies” konulu eğitim seminerine geçildi. Yoğun bir katılımın sağlandığı eğitim seminerinde katılımcılar, uluslararası boyutta, üst düzey dergilerde akademik çalışmalarının yayınlanabilmesi için nasıl bir yol izlemeleri konusunda birbirinden değerli bilgilere ulaştılar. Eğitim seminerinin ardından, 6 ayrı salonda 4’er bildirinin sunulduğu paralel oturumlara geçilerek kongrenin ilk günü tamamlanmıştır.
Kongrede 28 Eylül Cuma günü sabah 09.30’da yine 6 ayrı salonda gerçekleştirilen paralel oturumlar ile ikinci güne başlandı. 4 oturumdan oluşan ikinci günde, her bir oturumdan sonra katılımcılara sıcak içeceklerin yanında Gastronomi öğrencileri tarafından uygulama mutfaklarında hazırlanan ve sunulan çok çeşitli yiyecekler ikram edildi. Öğle yemeği de yine Fakülte bahçesinde organize edilerek; yemekler Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından hazırlandı ve servisi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencileri tarafından gerçekleşti.
Kongre kapsamında kabul edilen bildirlerin sunumlarının tamamlanmasının ardından kapanış konuşmalarına geçildi. Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Prof. Dr. Fevzi Okumuş, Prof. Dr. Doğan Gürsoy ve Dekanımız Prof. Dr. Kemal Birdir kapanış konuşmalarında kongre hakkındaki düşünce ve değerlendirmelerini sundular. 8 ülkeden 130 katılımcının yanında 200 civarında misafirin ağırlandığı kongrede toplam 126 bildiri sunumu gerçekleştiri. Kongrenin kapanış konuşmalarının ardından Navona Otel’de organize edilen gala yemeğine geçildi. Fakültemiz uygulama pastanesinde Gastronomi bölümü hocalarımız ve öğrencilerimiz tarafından hazırlanan pastanın kesimi ve okunan Mersin Turizm Marşı ile kongrenin ikinci günü keyifli bir ortamda noktalandı.
Kongrenin üçüncü gününde ise Mersin’in tarihi ve doğal güzelliklerinin katılımcılara tanıtılması amacıyla organize edilen Tarsus ve Aynalıgöl gezileri, Fakültemizin Turizm Rehberliği bölümü hocalarının ve öğrencilerinin rehberliği eşliğinde gerçekleştirildi. Düzenlenen gezilerin ardından hem akademik hem de sosyal açıdan çok dolu bir kongre deneyimi yaşayan katılımcılarımızın tekrar otellere bırakılması ve sonrasında şehirden sorunsuz bir şekilde ayrılmaları sağlandı.