Uluslararası Ticarette Lojistik Operasyonlar Paneli



Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığı ile hazırlanan ‘’Uluslararası Ticarette Lojistik Operasyonlar’’ isimli panel düzenlendi.

16 Nisan Salı günü, Üniversitemiz Prof. Dr. Vural Ülkü Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cemal Altan, öğretim elemanları, panelistler Oyak Lojistik A.Ş’den Bora Güner, Tria Lojistik Ltd. Şti.’den Cem Altıniş, Mersin Liman İşletmesi'nden Kerem Kavrar, Zirvem Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Ltd. Şti.’den Ayla Harp ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılışında söz alan Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cemal Altan; ‘’Mersin bir lojistik merkezi olma yolunda ilerliyor. Serbest bölge ve limanın olması, yakın zamanda açılacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanı ile Mersin bu alanda daha da ileri gidecek. Bu, yeni iş gücü ihtiyacını ortaya çıkaracak. Böylelikle, gençlerimiz için yeni istihdam kapıları açılacak. Ancak burada öğrencilerimizin sadece teorik bilgilerle yetinmesi mümkün değil, aynı zamanda uygulama kısmı da çok önemli. Bu yetkinliği de ya sahaya çıkarak ya da sektördeki duayenlerden dinleyerek elde edebilirler. İşte bu amaçla, sektörün duayenlerini bir araya getirdiğimiz bugünkü paneli düzenledik.’’ ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından geçilen panelde, ilk sunumu Bora Güner gerçekleştirdi. Güner, katılımcıları depo ve depolama konuları hakkında bilgilendirirken; depo çeşitleri, depolamadaki yenilikler ve iş kazaları hakkında örnekler vererek depolamanın firmalar açısından önemli olduğunu vurguladı.

Ayla Harp ise; katılımcıları gümrük müşavirliği hakkında bilgilendirdi. Nasıl gümrük müşaviri olunur, gümrük müşavirlerinin iş tanımları ve görevleri nelerdir gibi soruların yanıtlarını veren Harp; gümrük müşaviri olmak isteyenlerin iş deneyimi ve sahada edindikleri tecrübelerin çok önemli olduğunu, bunun yanı sıra hukuksal konulara da hâkim olunması gerektiğini belirtti.

Gemi İşletmeciliği hakkında sunumunu gerçekleştiren Cem Altıniş ise; gemi acenteciliği ve işlemleri süreçlerini katılımcılara aktardı. Gemi işletmeciliğinin amacını, gemilerin işleyişini iyi bir şekilde yönetmek olduğunu ifade eden Altıniş, gemi acenteciliği çeşitleri ve kendi firması hakkında bilgiler vererek sunumunu tamamladı.

Mersin Liman İşletmesi (MIP) ile ilgili bilgiler veren Kerem Kavrar ise; Mersin Limanı’nın 4.257 gemiye hizmet verdiğini, toplamda 1.722K TEU Konteyner kapasitesi ile de Türkiye’nin en önemli limanlarından birisi olduğunu belirtti. Limanın her geçen gün daha da büyüdüğünü ifade eden Kavrar; hem ithalat hem de ihracat açısından Mersin ve Türkiye’nin dışarıya açılan kapısı olarak Mersin Limanı’nı daha da geliştirerek uluslararası arenada daha iyi yere getirecekleri dile getirdi.

Panel soru cevap bölümünün ardından, Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cemal Altan tarafından panelistlere teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü


  • 2019-04-17 11:02:52
  • 3248