Mersin Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, TÜBİTAK, Sanayi ve BAP projeleri ile desteklenerek kurdukları araştırma laboratuvarlarında günümüz teknolojilerini takip ederek ve bölge ihtiyaçlarını dikkate alarak çeşitli konularda araştırmalarını sürdürmektedirler.
ADSORPSİYON VE KATALİZ ARAŞTIRMA GRUBU
Grup Yöneticisi: Prof. Dr. Ayla ÖZER
Deniz ve akarsularda üreyen algler, balık pulları, meyve kabukları gibi ucuz ve bol bulunabilen bazı maddelerin, özellikler ağır metal iyonlarının ve boyar maddelerin gideriminde adsorbent olarak kullanılabilirliği araştırılmaktadır. Ayrıca, balık pulundan hidroksiapatit ve alglerden aljinat gibi bileşenlerin ekstraksiyonu gerçekleştirilerek, adsorbent ve ekstrakt karakterizasyon çalışmaları sürdürülmektedir.
ELEKTROKİMYA MÜHENDİSLİĞİ VE PROSES SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ ARAŞTIRMA GRUBU
Grup Yöneticisi: Prof. Dr. Bahadır Kürşad KÖRBAHTİ
Elektrokimya mühendisliği araştırma laboratuvarında elektrokimyasal oksidasyon ve degradasyon, elektrokoagülasyon, elektroflotasyon, elektropolimerizasyon, endüstriyel ve evsel atıksu arıtımı, metallerin geri kazanımı, yakıt hücreleri, kimyasal reaksiyon mühendisliği çalışmaları yapılmaktadır. Proses sistem mühendisliği araştırma laboratuvarında proses optimizasyonu, proses kontrol ve ileri düzey matematiksel modelleme çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Grubumuzda, uluslararası işbirliği ile ortak araştırmalar da yürütülmektedir.
POLİMER ARAŞTIRMA GRUBU
Grup Yöneticisi: Prof. Dr. Tonguç ÖZDEMİR
Polimer Araştırma Grubunda polimerik yapılı malzemelerin sentezi, şekillendirilmesi, degradasyonu konularında çalışmalar yapılmaktadır. Doğal ve sentetik yapılı kauçuklar ve bu malzemelerin değişik uygulama alanlarında kullanımı ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Laboratuar imkânları kapsamında Schimadzu AGX 10kN Universal Test Cihazı ile polimerik malzemelerin mekanik testleri ve mekanik özelliklerindeki değişimler gözlemlenebilmektedir. Ayrıca polimerik malzeme kesme kalıpları ile testler için numuneler hazırlana bilmektedir.
BİYOMALZEMELER VE DOKU MÜHENDİSLİĞİ ARAŞTIRMA GRUBU
Grup Yöneticisi: Doç. Dr. Nimet KARAGÜLLE
Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği araştırma laboratuarlarında, doku mühendisliği uygulamalarında kullanılmak üzere polimerik biyomalzemeler üretilmekte ve karakterize edilmektedir. Bu grubun araştırma konuları içerisinde yer alan başlıklar doku mühendisliği, doku iskeleleri, kriyojeller, elektrospinning, nanofiberler, nanofiltreler, biyotıp polimerleri ve ilaç salım sistemleridir.
İŞLEVSEL NANOMALZEMELER ARAŞTIRMA GRUBU
Grup Yöneticisi: Doç. Dr. Rükan GENÇ ALTÜRK
İşlevsel Nanomalzemeler Araştırma Grubunda , lipid ve polimerler gibi yumuşak malzemelerden işlevsel nanoyüzeylerin/malzemelerin eldesinin yanı sıra altın, gümüş, demiroksit gibi metalik nanoyapıların yapımı ve maddenin nanoboyutta değişen özelliklerinin kullanılması yolu ile ilaç taşıma sistemleri, katalizörler ve biyosensör platformlarının üretilmesi üzerine ulusal ve uluslararası işbirlikli çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
SU VE ATIKSU ARITIMI ARAŞTIRMA GRUBU
Grup Yöneticisi: Doç. Dr. Ferda GÖNEN
Su ve Atık Su Arıtım Grubu’nda atıksuların arıtılmasında biyoteknolojik yöntemler ile birim prosesler kullanılarak arıtıma yönelik, çevre dostu ve sürdürülebilir araştırmalar yapılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin izlenmesi ve uygulanması, ulusal ve uluslararası anlamda bilimsel işbirliklerinin kurulması, genç, dinamik ve motivasyonu yüksek araştırmacıların yetiştirilmesi başlıca amaçlarımız arasında yer almaktadır.
SÜPERKRİTİK AKIŞKAN TEKNOLOJİSİ ARAŞTIRMA GRUBU
Grup Yöneticisi: Dr. Öğr. Üyesi Onur DÖKER
Süperkritik Akışkan Teknolojisi Araştırma Grubu’nun amacı, ekonomik değeri olan bileşenlerin doğal yapılardan yüksek saflıkta elde edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda meyve suyu işletmesinden temin edilen limon ve portakal posasındaki ekonomik değeri yüksek bileşenlerin ve Aspir bitkisinden aspir yağının elde edilmesi üzerine çalışmalar sürmektedir.