UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Türkiye Bilimler Akademisi, Üniversitemiz Türkçe Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) ve Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÖRMER) iş birliğinde düzenlenen “Somut Olmayan Kültürel Miras: Hedefler ve Sonuçlar” başlıklı konferansın konuşmacısı UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı ve TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz oldu.
30 Nisan Çarşamba günü Üniversitemiz Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’ndeki konferansa, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin, Rektör Danışmanlarımız Prof. Dr. İlker Fatih Kara ve Doç. Dr. Buğra Sarı, TUAM ve YÖRMER Müdürümüz Doç. Dr. İmran Gündüz Alptürker, Mersin Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Dekanlarımız, Daire Başkanlarımız, akademik ve idari personel ile öğrencilerimiz katıldı.
Konferans öncesinde Mersin Olgunlaşma Enstitüsü ile TUAM ve YÖRMER’in ortaklığında hazırlanan çeşitli sergi ve stantların açılışı yapıldı. Açılış sonrası konferansa geçildi.
Mersin’in bir yörük şehri olduğunu ve bu önemli kültürel mirasın korunması noktasında farkındalık yaratacak bir etkinliğe Üniversitemizde ev sahipliği yapıyor olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, “Ben de bir sosyal bilimci olarak özellikle ekonomik koşulların kültürler üzerinde çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Şehirlerimizde kültürlerarası büyük etkileşimler meydana geliyor. Medya araçları, ekonomik koşullar ve kentleşme özgün yaşamları olumsuz yönde etkiliyor ve yok olma noktasına getiriyor. Bizim kültürümüzün, özellikle de yörük kültürümüzün kendine özgü müthiş özellikleri var. Bunun olumsuz yönde etkilenmesini istemiyoruz. Öcal Hocamız zaten konunun uzmanı. Kültürlerin devamlılığının sağlanması noktasında büyük katkılar vermiş bir insan. Onun yardımlarıyla kültürümüzün daha da iyi bir şekilde korunacağına inanıyorum.” dedi.
Akdeniz'in sıcak ve kadim şehri Mersin'de, hepimiz için ortak bir payda olan, geçmişten günümüze taşınan ve geleceğe miras bırakacağımız en değerli hazinelerimizden biri olan “Somut Olmayan Kültürel Miras”ı Prof. Dr. Öcal Oğuz’dan dinlemenin büyük bir gurur olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan TUAM ve YÖRMER Müdürümüz Doç. Dr. İmran Gündüz Alptürker, “Mersin, coğrafi konumu, tarihi derinliği ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olması nedeniyle, Somut Olmayan Kültürel Miras açısından son derece zengin bir potansiyele sahiptir. Burası, Torosların eteklerinden Akdeniz'in kıyılarına uzanan, farklı yaşam biçimlerinin, inançların ve geleneklerin harmanlandığı eşsiz bir coğrafyadır. Mersin’in bu zenginliği içerisinde, Mersin’in en önemli bileşenlerinden birini de bildiğiniz gibi Yörük kültürü oluşturmaktadır. Bu bağlamda kıymetli Hocamıza Yörük Kültürünün Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine aday gösterilmesi sürecindeki destekleri ve çabaları için de Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olarak teşekkür ediyor; Yörük kültürünü gelecek nesillere aktarma sorumluluğumuzu yerine getirme sürecinde sağlayacağı katkı nedeniyle de ayrıca şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.
UNESCO'nun oluşum sürecinden ve gayelerinden bahseden UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı ve TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz ise, "UNESCO’ya göre somut olmayan kültürel miras, toplulukların kültürel kimliklerinin bir parçası olarak gördükleri ve kuşaktan kuşağa aktardıkları yaşayan mirastır. Buna sözlü gelenekler, gösteri sanatları, ritüeller, el sanatları bilgisi ve doğa ile ilgili uygulamalar dahildir. Bu miraslar, kültürel çeşitliliği ve yaratıcılığı besler, insanlığın ortak mirasını zenginleştirir. Kaybolmaları durumunda kültürel doku zarar görür. UNESCO bu nedenle, bu mirasın korunmasını ve yaşatılmasını önerir. Koruma için eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmalıdır. Ayrıca kültürel miraslar geçmişte belgelenip kayıt altına da alınmıştır fakat asıl koruma yaşatmakla mümkündür. Kültürel miras yaşatılmadığında arşiv kadavra toplamak gibi olacaktır. Yaşayabilirliğini güvence altına almak, kadavrasını saklamak değildir. Yaşayabilirliğini korumak kuşaktan kuşağa söz konusu bilgiyi, kültürü çağının ihtiyacına ve zamanın ruhuna uygun bir biçimde aktarmakla mümkündür." ifadelerini kullandı.
Konferans sonunda katkılarından dolayı Prof. Dr. Öcal Oğuz’a Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı ve Mersin Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Vekili Fatma Kınacı tarafından hediye takdim edildi.
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü