Mersin TTO’dan Fikirden Ticarileşmeye Ar-ge ve Yenilikçilik Aşamaları Paneli



Mersin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen “Fikirden Ticarileşmeye Ar-Ge ve Yenilikçilik Aşamaları” paneli 8 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde yapılan panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve TTO Ofisi Akademik Birim Sorumlusu Prof. Dr. M. Tahir Alp, TTO Koordinatörü Abdi Kurt, proje süreçlerden sorumlu. Öğr. Gör. Dr Aynur Gürbüz, FSMH Sorumlusu Ramazan Duman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 

Panelde ‘Fikirden Ticarileşmeye Ar-Ge ve Yenilikçilik Aşamaları’na giden yolda Teknolojik Hazırlık Seviyeleri Kavramları (THS) masaya yatırıldı.  Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Süphan Karaytuğ moderatörlüğündeki panelde, TÜBİTAK TEYDEB Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu (TEMEG) Koordinatörü Esra Yardımoğlu, “Teknolojik Hazırlık Seviyeleri (THS) Kavram ve Önemi”, Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Rükan Genç Altürk “Erken Aşama ve Ar-Ge Uygulamaları”, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. H. Duygu Bilgen “Orta Aşama Ar-Ge ve Deneyimler”, Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Caner Özdemir “İleri Aşama Ar-Ge ve Başarı Hikâyeleri: Tezden Sanayiye” başlıklarında sunum yaptılar.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk “TTO’lar ve Önemi” konusunda bir açış konuşmasını gerçekleştirdi. Teknoloji Transfer Ofislerini insan vücudundaki köprü diye isimlendiren pons yapısına benzeten Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, “Fikirden ticarileşmeye giden yolculuğun en kritik yapı taşlarından birisi olan Teknoloji Transfer Ofislerinin önemi ve bu yolculuğun duraklarını konuşmak üzere toplandık. Bu süreçler hem ulusal, hem uluslararası boyutlarda hem de Mersin TTO boyutunda benzer şekilde çalışmaktadır. TTO’lar tüm dünyada olduğu gibi üniversitelerde üretilen bilginin sadece raflarda kalmaması, dünyada bir karşılık bulabilmesi için köprü görevi görmektedir. İnsan hayatı için az önce bahsettiğim organ ne kadar önemliyse bu fikirden ticarileşmeye giden süreçte de TTO, hem üniversitelerde hem de araştırma ilgilenen tüm kurumlarda önemlidir.” dedi. 

“TTO’lar sadece teknoloji değil aynı zamanda güven, iş birliği ve sürdürülebilirlik transferi de yapıyor”

Günümüzde akademik bilimsel bilgi üretiminin artık tek başına yeterli olmadığını söyleyen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, artık bu bilginin sanayi ile ulaşması, topluma katkı sağlaması ve ekonomik bir değere dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Bu noktada TTO’ların devreye girdiğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk,  araştırmacılar ve sanayiciler arasında bağ kurarak fikri mülkiyet haklarının korunmasını, projelerin ticarileşmesini hatta girişimcilik desteklerine kadar kritik alanda roller üstlendiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Öztürk “Bir başka deyişiyle TTO’lar, sadece teknoloji değil aynı zamanda güven, iş birliği ve sürdürülebilirlik transferi de yapıyor. Üniversitelerin dışa açılan yüzü olan TTO’lar hem içerideki akademik potansiyeli harekete geçiriyor, hem de dış paydaşlarla etkileşim kurarak bölgesel kalkınmanın da anahtar aktörlerinden de birisi haline geliyor. Tam da TTO olarak ekibimizle birlikte üniversitemizde yapmaya çalıştığımız budur.” diye konuştu.  

TÜBİTAK TEYDEB Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu (TEMEG) Koordinatörü Esra Yardımoğlu, “Teknolojik Hazırlık Seviyeleri (THS) Kavram ve Önemi”, konusunda katılımcılara bilgi verdi. Türkiye’nin 2024 yılında açıklanan Küresel İnovasyon Endeksi’nde genel sıralamada 37. sırada yer aldığını söyleyen Yardımoğlu “Türkiye’de bilim ve teknoloji göstergelerinde iyileşmeler bulunuyor ancak önem vermememiz gereken alanlar var. Ticarileşmeyle ilgili göstergelerde alt sıradayız.” dedi. Yenilikçi fikirlerin çıkış noktasının üniversiteler olduğunu söyleyen Yardımoğlu, üniversitelerin eğitim yolu ile nitelikli insan kaynağını oluşturma, araştırma yaparak bilgi üretme rolleri dışında ürettikleri bilginin yenilik faaliyetlerine katkı sağlaması ve ekonomiye katkı vermesi rolünün de bulunduğuna işaret etti.

Doç. Dr. Rükan Genç Altürk sunumunda kendi sürecinin de “Heyecan Duyma” ve “Okuma” ile başladığını söyledi. Genel olarak çeşitli zorluklar yaşandığını belirten Genç Altürk, bunları belirsizliklerle başa çıkma, yeterli literatürün olmaması, özellikle insan kaynağı kısıtlaması olarak sıraladı. Doç. Dr. Rükan Genç Altürk “Çözüm olarak mentörlük, iş birlikleri, küçük ve yönetilebilir projeleri öneririm.” dedi.

Prof. Dr. H. Duygu Bilgen ise sunumunda, şirketi BioMAR Mühendisliğin kuruluş aşamaları hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Mısır ve nişastadan biyoplastik üretimi yapılmasından esinlenerek “Neden gıda atıklarından biyoplastik yapılmasın?” sorusuyla yola çıktığını söyleyen Prof. Dr. Bilgen, gıda atıklarından ürettiği biyoplastiklerin üretim, tüketim açısından çevre dostu olduğunu, doğada bozulduğunu ifade etti.

Araştırma Dekanı Prof. Dr. Caner Özdemir, akademisyenlere lisansüstü tez konularını sanayideki problemlere yönelik olarak seçmelerini tavsiye etti. Sanayi temsilcileriyle görüşülerek ihtiyaç analizi yapılmasının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Caner Özdemir, “Mümkünse tez bir firma ile ortaklaşa yürütülmeli, üniversite-sanayi iş birliği sağlanmalı ve tezlerde prototip odaklı yöntem ve çıktılar amaçlanmalıdır.” dedi. 


  • 2025-05-12 11:38:40
  • 44

Güncel Haberler