Yüksekokulumuz Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Optisyenlik Programı, bilimsel araştırmalardaki başarısını bir kez daha tescilledi. Öğrencimiz Mehmet ŞALK tarafından hazırlanan ve Doç. Dr. Erdinç TİMOÇİN’in danışmanlığında yürütülecek olan “Mobil Yorgunluk Tespit Sistemi (MYTS)” başlıklı ve öğrencimiz Adalet BORA tarafından hazırlanan ve Dr. Öğr. Üyesi Samed ÇETİNKAYA’nın danışmanlığında yürütülecek olan “Konuşma ve Hareket Yetisi Olmayan Hastaların Gözlük İle İletişimi” başlıklı projeleri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye değer bulundu.
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında kabul edilen projelerden “Mobil Yorgunluk Tespit Sistemi (MYTS)” başlıklı proje ile sürüş güvenliğini artıracak taşınabilir bir Mobil Yorgunluk Tespit Sistemi geliştirerek eski nesil araç kullanımlarında direksiyon başında yorgunluğa bağlı oluşabilecek trafik kazalarının önemli ölçüde azaltılması hedeflenmektedir. Bu proje özellikle düşük maliyetli ve pratik bir çözüm sunarak, geleneksel sürüş destek sistemlerinin erişilebilirliğini artıracak ve yerli mühendislik yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunarak yerli teknoloji pazarının büyümesine ve yabancı bağımlılığının azaltılmasına yardımcı olacaktır. “Konuşma ve Hareket Yetisi Olmayan Hastaların Gözlük İle İletişimi” başlıklı projede ise Alzheimer, locked-in (kilitli kalma sendromu), broca afazisi ve normal felçli gibi iletişim kurmakta zorluk çeken hastalarla iletişim kurulmasına olanak sağlayacak basit, maliyet etkin ve sürdürülebilir erişime sahip bir sistemin tasarlanması amaçlamaktadır.
Projeler hakkında açıklamalarda bulunan Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erdinç TİMOÇİN, "Bu destek sayesinde bölümümüz öğrencileri ile birlikte yürüttüğümüz bilimsel çalışmaları daha geniş bir kapsamda ve sistematik bir şekilde yürütebileceğiz. TÜBİTAK gibi prestijli bir kurumdan destek almak hem öğrencilerimiz ve bölüm hocalarımız için önemli bir motivasyon kaynağı hem de ülkemiz bilimine katkı sunma yolunda önemli bir adımdır. Başarılarından dolayı öğrencilerimizi tebrik ederim. Bundan sonraki süreçte daha çok öğrencimizin bilim ve teknoloji platformunda kendilerini geliştirmesi ve daha çok proje hazırlaması için desteklerimiz artarak devam edecektir." dedi.
Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Sertaç GÖKTAŞ ise yaptığı açıklamada, akademik personelimizin ve öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası projelerle bilimsel üretkenliğe katkıda bulunmasının gurur verici olduğunu belirtti. Doç. Dr. Sertaç GÖKTAŞ, “Akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin başarıları, üniversitemizin ve yüksekokulumuzun araştırma ve geliştirme vizyonunun somut birer göstergesidir. Onların aldığı bu tür destekler, üniversitemizin araştırma kapasitesini ve niteliğini daha da ileriye taşıyor. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Yüksekokulumuzdaki tüm bölümlerimizde yeni proje fikirlerinin ortaya çıkması ve üretilmesi için her türlü desteğe hazırız.” dedi.
Projelerin 1 yıl boyunca Optisyenlik laboratuvarında yürütülmesi ve elde edilecek sonuçların bilimsel yayınlara, patent başvurularına ve yeni iş birliklerine dönüşmesi hedeflenmektedir.