Araştırma Dekanlığının Tanıtımı ve Patent Başvurucu Süreci Anlatıldı



Üniversitemiz Araştırma Dekanlığı ve Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğinde “Araştırma Dekanlığının Tanıtımı ve Patent Başvurucu Süreci” başlıklı bilgilendirme toplantıları sürüyor. Bu kapsamda Mühendislik Fakültesi akademik ve idari personeline 22 Mayıs 2025 tarihinde başlıklı bir sunum gerçekleştirildi.

Toplantıya Rektör Danışmanı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayla Özer,  akademik ve idari personel katıldı.

Araştırma Dekanı Prof. Dr. Caner Özdemir, hedeflerinin YÖK Araştırma Üniversitesi listesinde yer olmak olduğunu söyledi. Bu listede yer alan üniversitelere YÖK’ün 2024 yılında 400 milyon lira bütçe aktardığının altını çizen Prof. Dr. Özdemir, “Araştırma Dekanlığının nihai amacının Mersin Üniversitesi’nde araştırma sistematiğini ve araştırma kültürünü oluşturmak. Bu yöndeki araçlar ise bilimsel yayın, ulusal ve uluslararası projeler, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım, ulusal ve uluslararası akademik iş birliklerinin sayılarının artırılmasıdır Türkiye’de 23 araştırma üniversitesi bulunuyor.” dedi.

Mersin Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları (FSMH) Sorumlusu Ramazan Duman,  Teknoloji Transfer Ofisinin akademisyen, sanayici, girişimci ve öğrenciye yönelik çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Mersin TTO’nun beş ayrı modülden oluştuğunu kaydeden Duman,  bunları Farkındalık, Tanıtım, Bilgilendirme ve Eğitim, Proje Geliştirme, Üniversite-Sanayi İş Birliği, Fikri Sınai Mülkiyet Hakları, Girişimcilik ve Şirketleşme Modülleri olarak sıraladı. Duman “Patent bir süreç yönetimidir ve mutlaka bir yenilik getirmesi gerekmektedir.  Bu nedenle amacımız fikri mülkiyet hakları konusunda farkındalık oluşturmaktır. Birimimiz buluşun tescil edilebilirlik ve tescil kapsamının belirlenmesi, patent ön araştırmasının yapılması ve ticarileşme potansiyelinin değerlendirilmesi faaliyetlerini yürütmektedir.” diye konuştu.  


  • 2025-05-23 10:13:00
  • 28

Güncel Haberler